Integrarea datelor de teledetecţie, din modelare şi in-situ pentru evaluarea parametrilor stratului de zăpadă şi a hazardelor asociate în perspectiva schimbărilor climatice (SnowBall)

Project Summary

Rezoluția temporală și spațială scăzută a datelor disponibile din observații in-situ împiedică o monitorizare mai precisă, inclusiv din punct de vedere al timpului, a stratului sezonier de zăpadă și a impactului aferent, precum și realizarea unor aplicații de adaptare. Monitorizarea zăpezii este esențială pentru prognoza inundațiilor cauzate de topirea rapidă a zăpezii, pentru realizarea de prognoze asupra riscului de producere a avalanșelor și pentru managementul resurselor de apa, inclusiv a producției hidroenergetice, în agricultură și în domeniile apei subterane și apei potabile. Proiectul va furniza un sistem prototip de monitorizare a zăpezii, care va combina datele zilnice furnizate de sateliții Sentinel-1 și Sentinel-3, cu observații in-situ de la stațiile meteorologice și cu cele mai moderne modelări climatice ale stratului de zăpadă. Din monitorizarea stratului de zăpadă vor rezulta trei aplicații importante: modelarea hidrologică, avertizarea producerii viituriilor rapide prin topirea zăpezii și avertizarea producerii avalanșelor. De asemenea, proiectul va evalua impactul variației (reducere/creștere) stratului de zăpadă, în condițiile climatice actuale și în cele viitoare, asupra statisticilor viiturilor rapide produse cu contribuția topirii zăpezii, statisticile avalanșelor și, respectiv, ale apelor subterane.

Programul Cadru: Granturi SEE (Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European)

Număr Contract: EEA-JRP-RO-NO-2013-1-0285 sau 19SEE/30.06.2014

Autoritatea Contractantă: Ministerul Educației și Cercetării Științifice (România)

Perioada: 2014 - 2017

Cod DORIS: RO14-0011

Scopul proiectului:

Scopul principal al proiectului este de a dezvolta un nou serviciu care sa ofere autoritatilor nationale, dar si publicului larg, informatii consistente în timp cvasi real, pentru supravegherea caracteristicilor spaţio-temporale stratului de zapada si a hazardelor asociate (inundaţii provocate de topirea bruscă a zăpezii şi avalanşe), în condiţiile climatului prezent şi viitor, pe baza datelor de observare masurate in situ si a celor furnizate de sateliti.

Objective specifice:

  • Îmbunătățirea rezoluției spațiale și temporale a măsurătorilor parametrilor de zăpadă, in-situ;
  • Dezvoltarea de algoritmi și punerea în aplicare a unui sistem prototip de monitorizare a stratului de zăpadă prin combinarea datelor satelitare (Sentinel 1, 2, 3), a datelor in-situ și a ieșirilor din modele hidrologice pentru estimarea parametrilor stratului de zăpadă;
  • Evaluarea impactului schimbărilor climatice asupra resurselor legate de stratul de zăpadă și a hazardelor asociate;
  • Definirea și testarea unei metodologii robuste pentru componenta ciclului hidrogeologic de infiltrarea apei din topirea zăpezii;
  • Dezvoltarea și implementarea unei procedure de asimilare de date ale caracteristicilor stratului de zăpadă pentru îmbunătățirea modelului de prognoză hidrologică;
  • Dezvoltarea metodelor de detectare a avalanșelor și de evaluare a riscurilor asociate;

Coordonator: Administraţia Naţională de Meteorologie din România (Meteo România)

Administraţia Naţională de Meteorologie din România (Meteo România) este o entitate cu personalitate juridică, de interes public naţional, al cărei principal scop este asigurarea protecţiei meteorologice a vieţii şi bunurilor. Meteo România îşi administrează resursele financiare proprii, care sunt reinvestite în activităţi C&D.


Partenerul 1: Norsk Regnesentral (NR)

Centrul Norvegian de Calcul (NR), Departamentul de Observare a Pământului participă la proiecte internaționale având componentă de teledetecție. NR este specializat în metode de procesare automată și semi-automată a datelor de teledetecție, inclusiv a imaginilor satelitare și a datelor din Scanări Aeriene Laser (ALS). NR a dezvoltat lanțuri de procesare automată pentru seriile temporale de date satelitare cum sunt: MODIS, Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS), AATSR, Landsat etc.


Partenerul 2: Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB)

Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) este singura universitatea din România dedicată în întregime invătămintului în inginerie civilă, inginerie de mediu și inginerie geomatică. UTCB va fi reprezentată în cadrul proiectului de către Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane.


Partnerul 3: Institutul Naţional de Hidrologie si Gospodărire a Apelor (INHGA)

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, instituţie publică aflată în subordinea Administraţiei Naţionale Apele Române, este autoritatea naţională în domeniul hidrologiei, hidrogeologiei şi gospodăririi apelor. INHGA a fost înfiinţat sub denumirea actuală în decembrie 2002, dar a activat de mai bine de 50 de ani sub diferite denumiri. INHGA dezvoltă activităţi de cercetare şi furnizează servicii operaţionale de interes naţional şi internaţional pentru protecţia şi bunăstarea socio-economică a populaţiei.


Partenerul 4: Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este una dintre cele mai importante centre universitare din România, ocupând o poziție de frunte în toate sistemele naționale de clasificare, situată în prezent pe locul 5. Activitatea de cercetare în cadrul UVT este formată din: cercetare științifică fundamentală, cercetare științifică aplicată în domeniile prioritare; dezvoltare tehnologică și transferul tehnologic. Departamentul de Geografie este plasat pe poziția a doua în ultima clasificare națională.


© 2014 - 2017 SnowBall Consortium